söndag 18 juni 2017

Listigt

Vi har haft en lite slapp vecka bakom oss, men gräsmattan har iallafall blivit klippt, huset har tvättats, spikar har slagits in bättre på utsidan och knutarna har målats.
Vädret har ju också visat sig från sin bästa sida!

I går kändes det som att det var dags att gräva fram vårt list-lager ur rian.
Vi försökte spara och ta tillvara allt som gick när vi rev för två år sen och största delen av fönster- och dörrfodren gick att ta tillvara, så även taklisterna. Tyvärr var det lite sämre med golvlisterna, vi hade bara sparat ett fåtal bräden som skulle kunna räcka till ett eller två små rum.
lister till fönster, dörrar, golv och tak.
Golvlist.
Samma golvlist som ovan och taklist

Fast foderbrädorna till fönster och dörrar var av ganska samma modell i hela huset när vi började riva, har vi ändå planerat att dela in huset olika delar med olika typer av lister.

I storstugan, lillkammaren och gamla farstun ska vi tillverka foderlister som är släta och handhyvlade, möjligtvis med en enkel avrundning i kanterna. Vi vill markera att detta är den del av huset som är äldst.
I kök- och matsalsflygeln, som är byggd på 1925, kommer vi att sätta tillbaka de ursprungliga fönsterfodren och till dörrarna kommer liknande, nytillverkade, foder att beställas.
Samma typ av fönsterfoder kommer även att sättas i farstukvisten runt fönstren. Modellen på fodren passade bra tillsammans med pärlspontpanelen.
Till farstun, hjälpköket, badrummet och hela vinden kommer vi att beställa nytillverkade lister av gammal modell. Detta foder satt från början runt ett fönster på vinden innan vi tog bort det. Utseendet påminner lite om gustaviansk stil och vi är båda två väldigt förtjusta i modellen.
nytillverkad liknande list och gammal list från vinden.
I vårt lager hittade vi även det foder som satt runt den lilla trädörren, som en gång i tiderna hängt mellan gamla farstun och storstugan. Vi har lite tänkt att denna dörr ska sättas på vinden till en liten klädkammare och såklart ska fodren sättas tillbaka med dörren.

271+304=575 och gammal strömbrtyare, charmigt! 

Utöver detta ska vi också beställa cirka 300 meter pärlspont till köket.
Vilken tur att jag har lister att skrapa, putsa och måla i vinter! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar