måndag 18 september 2017

Mera färg åt folket!

Halleluja!! Vi har värme!

För en vecka sedan kom vår VVS montör och satte igång bergsvärmepumpen så nu är det riktigt värmebölja inne i huset. Nå, kanske inte riktigt värmebölja men mänskliga grader iallafall.
Eftersom det inte är så kallt ute ännu tänker man inte alltid på att värmen är igång inomhus, men igår kväll efter att vi varit uppe på vinden en sväng märkte man nog verkligen skillnaden!

Foderlisterna till badrum och hjälpkök har fått sin sista strykning och badrumsdörren samt karmen har fått två strykningar i samma kulör, Bränd terra.
Efter att dörren varit inomhus i värme ett tag så har den såklart torkat och spruckit i skarvarna, så till först fick vi knacka ihop den igen. Dörren har aldrig heller varit tappad, bara limmad, så för att den inte ska svälla eller spricka för mycket bestämde vi att tappa ihop den. Vi märkte ut, borrade hål och slog ner 10mm grova tappar vid alla "skarvar". Vi satte två tappar vi varje skarv, vid handtaget sattes bara en, så totalt slog vi in 15 tappar.

Första strykning med Bränd terra
Två tappar på plats

Jag har under veckans gång grubblat mycket över färgsättningen i hjälpköket. Vi hade på klart redan för länge sedan att vi skulle sätta panel på väggarna i hjälpköket, från golv till tak, färgsättningen var även ganska klar men eftersom vi bytte helt stil på golvkaklet så blir det att planera om färgsättningen helt från början.
Efter många om lutar det mot Vetegrå på väggpanelen, denna kulör tycker jag att passar bra med de röda listerna. Sen ska ju skåpen, hyllor och städskrubb också ha en färg. Ett alternativ skulle vara att sätta samma färg som på väggarna, men det känns ju lite tråkigt, ett annat alternativ skulle kunna vara en ljus grågrön kulör.

Jag prövade på att blanda ihop en färg här om dagen som jag blev ganska nöjd med, Färgen innehåller Vit Titan-zink, Ardbeg green, Italiensk grön umbra och Guldgul. Jag är inte helt säker på om denna färg är den rätta, men någonting ditåt kanske.
Lister: Bränd terra, Panel: Vetegrå och skåpluckor: egenblandad grågrön kulör
(färgen set mörkare och gråare ut på bild än vad den egentligen är!)
Under helgen har jag själv inte gjort så mycket vid bygget eftersom jag har varit på jobb men mannen har däremot varit ännu flitigare.
Tidigare i veckan skaffade han hem virke till de blivande fönster- och dörrfoder till den äldsta delen av huset, första sågade han av dem i rätt längd och hyvlade dem helt raka. Under helgen har han hyvlat dem med våra specialtillverkade profilhyvlar. Totalt blev 55 löpmeter virke hyvlat på båda kanterna, så egentligen blir det ju 110 meter då! Stackarn var nog ganska trött och sliten igår men slutresultatet blev nog så bra det bara kunde bli! =)

Dags att hyvla!
Färdigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar