söndag 29 oktober 2017

Ett kreativt kaos

Kaos ja.. det kan man minst sagt kalla det till, hur det ser ut vi huset just nu.

Tidigare i veckan fick vi hem golvplankorna till storstugan och åter en gång uppstod problemet med hur vi skulle få in och få plats för virket. Nå, det var bara att sära på den prydliga högen med panelbrädor, lister och övrigt virke som väntar på målning och montering, bilda x-antal nya högar lite här och där så vi kunde bära in några golvplank i taget!
Utrymmesbrist lider antagligen alla husbyggare/-renoverare av och jämfört med många andra har vi ändå rätt så bra med extra utrymme i garaget, men ändå inte helt tillräckligt. =)

De nya golvplankorna till storstugan är lite på 5 meter långa, 42-45 mm tjocka, har en medelbredd på cirka 25 cm och är av furu. Plankgolv av gran skulle egentligen varit finare eftersom de förblir ljusare i färgen och får en lite gråare ton med tiden, furu blir gulare. Anledningen till varför vi valde furu var för att det är lättare att hyvla för hand, vilket Patrik håller på med för tillfället, samt att de gamla såpskurade golven i matsalen och farstun också är av furu. Så no ska he väl döga ti ga på! =)
Hyvelmästaren i farten
Färdigt hyvlade golvplank
Själv har jag haft en hel del annat på gång under vardagskvällarna så för min del har det inte blivit så mycket gjort under veckans gång, men de sista väggarna i storstugan och matsalen har fått en strykning med limvatten så dessa väggar kan man småningom börja tapetsera med lumppapp och tapeter.

I helgen började jag på med att måla panelbrädorna till klädvårdsrummet. Igår bar jag fram dem från badrummet till storstugan, schellackerade kvistar och grundmålade alla långa brädor. Idag grundmålade jag de sista brädorna som är kortare och målade lite mer än hälften av de långa. Färgen på panelen blir Ottossons Vetegrå, en mycket fin och behaglig färg.
I morgon blir det att måla klart resten av brädorna och sen får de ligga på tork några dagar. När Patrik har hyvlat färdigt golvplankorna blir det att spika fast panelen på väggarna i klädvårdsrummet.
Det känns SÅ BRA att man äntligen börjar se resultat av allt slit man satt ner på huset! =)

102 brädor på tork

2 kommentarer: